Nytt safirglas utmanar Cornings gorilla glass

Cornings stryktåliga gorillaglas har länge dominerat smartphonemarknaden och finns idag i en uppsjö av telefonmodeller från tillverkare som Samsung, Nokia och Apple. De har haft en nästan ohotad ställning som enda tillverkare på marknaden fram till alldeles nyligen då Apple lät meddela att de planerar att bygga en fabrik för safirglas (sapphire glass) i Mesa, Arizona. Detta är ett steg i Apples utveckling mot en produktion som är beroende av så få utomstående leverantörer som möjligt. Den allmänna uppfattningen är att Apple troligtvis kommer använda sig av sapphire glass i kommande iPhone 6 och att det är av den anledningen produktionen av safirglas ökar.

Trots att Apple inte ännu har bekräftat att iPhone 6 kommer att få en skärm i Apples egna sapphire glass istället för Cornings gorilla glass har Corning slagit på offensiven. I videon nedan jämför de sitt egna glas med safirglaset i ett försök att framställa gorillaglaset som det starkare alternativet. Enligt videon klarar Cornings gorillaglas av 2,5 gånger hårdare tryck än safirglaset innan det går sönder.

http://www.corninggorillaglass.com/gorilla-channel/Corning%C2%AE-Gorilla%C2%AE-Glass-vs.-Sapphire

Med tanke på iPhones enorma popularitet bland smartphoneanvändare har Corning all anledning att oroa sig. Eftersom Apple i regel håller sina uppfinningar inom det egna märket bör de dock kunna behålla övriga smartphonekunder, som Apples största konkurrent – storsäljaren Samsung.

Den senaste tidens åska har även tagit upp frågan kring säkerheten av att sitta i en bil när det åskar. Forskare påstar nämligen att bilglas idag inte håller för blixtnedslag och kan orsaka stora skador. Rutan blir givetvis skörare om det redan finns en spricka i glaset som kan ha orsakats av stenskott eller liknande. Bilglascentralen i Göteborg rekommenderar att laga skadan fortast möjligt för att förhindra allvarligare skador på rutan. Idag använder bilar inte Cornings gorilla glass.