Ny teknik ger liv åt gammal Super 8-film

Många är de som trott att Super 8-filmen är sedan länge utdöd, ett fenomen som fallit i glömska i och med de digitala kamerornas intåg. Sanningen är dock annorlunda – Super 8mm-film används fortfarande i stor utsträckning i Hollywood när regissörer vill få till en nostalgisk, grynig känsla. Super 8-film har nyligen använts bland annat i Ben Afflecks film Argo.

Det finns vissa nackdelar med att filma med så pass gammal utrustning som Super 8, till exempel instabil bildkvalitet och en kameramekanism som är oprecis. Filmmakare bör därför bli extra glada nu när den första Super 8-kameran på hela 30 år lanseras.


Foto: Logmar

2010-talets Super 8-kamera har designats av ett danskt team och kombinerar det bästa mellan två världar – den analoga och den digitala. Den nya, moderna kameran har mängder av funktioner en Super 8-användare för 30 år sedan bara kunde drömma om; bildstabilisering, LCD-display och möjligheten att byta objektiv. Super 8-kameran har till och med en fjärrstyrningsfunktion via wifi och fungerar som en egen hotspot vid behov. Läs mer om framkallningsteknik här.

De som hittills fått prova kameran är idel leenden och berömmer främst ljudkvaliteten. Kameran beräknas komma ut på marknaden i december i år för ett pris på $3 500 (24 000 kronor) utan objektiv.