Digital Framtid: Virtuell truck- och traktorträning med simulator

Nu kan man alltså träna på traktorkörning i simulator. Elmia Lantbruksmässa var först med att nyheten och nu har även NyTeknik.se och Nilkar.se berättar om den nya tekniken, utvecklad av Tenstar Simulations, som låter lantbrukselever plöja virtuella åkrar i en digital värld.

Jönköpingsposten har publicerat ett kort klipp på hur det kan se ut från 'cockpiten'.

Förutom traktorer så har de även program för lyftkranar, hjullastare och lastbilar samt för flera andra brancher som sysslar med logistiklösningar

Nu är ju förstås frågan hur stort genomslag den här uppfinningen kommer att få. En riktig, komplett utrustad simulator är en stor, dyr och otymplig sak att installera. Och studenter som vill ta traktor-, lastbils-, eller truckkort kommer alltid behöva träning med de riktiga maskinerna. Men möjligheten för utbildning i virtuella världar gör det möjligt för elever att vara betydligt bättre förberedda när man väl kommer till det stadiet.

Men inom kort kommer man även kunna lära sig om tekniken i tunga fordon hemma framför datorn. Företaget Obscura Digital har från sitt kontor i Stockholm utvecklat en applikation för den kommande konsumentprodukten Oculus Rift, ett headset som gör användaren helt omsluten av en tredimensionell virtuell verklighet. Applikationen är en mycket avancerad guidad tur genom motorn på en Cad-modell av UD Trucks lastbilar. Den här filmapplikationen visades upp på Tokyo Motor Show, där den blev en stor succé.

– Det blev som att åka berg-och-dal-bana bland kolvar, muttrar och ventiler, säger Niklas Lundbäck, VD på Obscura Digital Europa.

Det här är bland de första applikationerna som utvecklats för den industriella marknaden, och potentialen känns redan enorm. Med avancerade animationer som denna kan en lekman lära sig om motorkonstruktion, bokstavligen utan och innan, utan att ens behöva öppna en motorhuv. Något som också kan ha sina nackdelar vilket Nilkar.se dementerade i sin artikel tillsammans med Göteborgsföretaget Borås Truckservice som ville uppmärksamma vikten av regelbundet underhåll av begagnade truckar. Den del av utbildningen som riskerar att falla mellan stolarna vid en simulerad inlärning.

Lanseringen av Oculus Rift planeras för allmänheten under 2015.